Kókuszolajok
A kókuszolaj a legegészségesebb, univerzálisan felhasználható növényi zsír. Alkalmas főzésre, sütésre, rántásra vagy kozmetikai célokra is. Nagyobb mennyiségű telítetlen zsírsavat és antioxidánsokat tartalmaz.
Mi a különbség a finomított és a finomítatlan kókuszolaj között? Melyiket válasszuk?
A bio finomítatlan (hidegen sajtolt, szűz) kókuszolaj kellemes kókusz aromájú és ízű, amelyet az alacsony hőmérsékleten történő feldolgozásának köszönhetően tart meg. Egyúttal megtartja az összes tápértékét, ezért kizárólag a hideg konyhai készítményekhez és kozmetikai célokra alkalmas.
A finomított (illatmentes) kókuszolaj magasabb hőmérsékleten keletkezik, amivel a tápértéke elveszik, de meghosszabbodik az élettartama, és ellenállóbb lesz a magasabb hőmérsékletekkel szemben.Ezért is alkalmas a rántáshoz, a sütéshez és főzéshez egyaránt.Az íze és aromája is semleges, tehát nincs hatással a készített ételekre.