Mi a lizin és milyen hatással van az egészségre?

Mi a lizin és milyen hatással van az egészségre?

Ahhoz, hogy a szervezet megfelelően működjön, esszenciális aminosavakra is szüksége van, amelyek közé a lizin is tartozik. Milyen hatásai vannak a lizinnek az emberi szervezetre? Hogyan kell megfelelően használni? Milyen problémák megoldásában segíthet? Eláruljuk ebben a cikkben. 

lizin az esszenciális aminosavak közé tartozik, vagyis a szervezet nem tudja önmagában előállítani – táplálékkal kell felvenni. Fontos a normális növekedéshez, az izomtömeg építéséhez és a karnitin termeléshez – ez a test legtöbb sejtjében megtalálható szubsztancia, és részt vesz a zsírok gyorsabb égetésében, valamint hasznosítható energiává történő átalakulásában. Felfedezése 1889-ig nyúlik vissza, amikor is Ferdinand Drechsel német biokémikus sikeresen izolálta a tehéntej-kazeinből. 1902-ben sikerült először mesterségesen szintetizálni, aminek köszönhetően kémiai szerkezete részletesebben is leírhatóvá vált. Melyek a lizin által nyújtott legfontosabb előnyök az emberi egészség szempontjából? 

Ha az ember immunitása legyengült, az egészsége sokkal nagyobb veszélybe kerül. Az egyik olyan tényező, amely meghatározza az immunrendszer aktuális állapotát, a fehérvérsejtek (leukociták) száma. Különösen az idősebbeknél fordul elő, hogy a számuk alacsonyabb. A jelenlegi tudományos ismeretek arra utalnak, hogy a megfelelő lizin szuplementáció cinkkel kombinálva serkenteni tudja az immunrendszert, és a leukociták számát a normál tartományon belül tarthatja. Egy senior populáció körében végzett tanulmány keretében 500 milligramm lizint és 20 milligramm cinket adtak naponta az egyik csoportnak 2 hónapon keresztül, míg a másik csoport placebót kapott. A lizint és cinket fogyasztó csoportban szignifikánsan magasabb volt a fehérvérsejt szám, mint a kontrollcsoportban [1]. A tanulmány rámutatott arra is, hogy a cink szuplementációnak csak a lizinnel együtt van értelme, mivel csak együttes fogyasztásuk vezet a vér cinkszintjének növekedéséhez. 

Kölcsönös kapcsolat a lizin és a szorongás között? Igen, számos tanulmány ezt felvázolta, mégpedig úgy az állatokon, mint az embereken. Míg a patkányoknál a lizin fogyasztása a stressz által kiváltott spontán bélmozgás csökkenéséhez volt köthető [2], az emberek esetében a kortizol stresszhormon vérszintjének csökkenését eredményezte, mégpedig úgy rövidtávon [3], mint hosszútávon [4]. És ha ez még kevés lenne, tudományos körökben elotthonosodott az az ismeret is, hogy a lizin fokozza a kalcium felszívódását a belekben és csökkenti a vizelettel történő kiválasztását [5]. Ezt az állítást is számos tanulmány támasztja alá, például amit egy csontsűrűség csökkenésben szenvedő populáción végeztek, akiknél a megfelelő mennyiségű kalcium még sokkal fontosabb [6]. 

A lizin további előnyei:

· támogatja a kollagéntermelést [7]

· részt vesz a fehérjék előállításában

· hozzájárul a vércukorszint csökkentéséhez [8]

· támogatja a vérnyomás fiziológiai értékeinek fenntartását [9]

A lizin legfontosabb forrásai közé tartoznak:

· hús: csirke, marha, bárány

· tengergyümölcsei: kagyló, garnélarák, osztriga

· halak: lazac, tonhal

· tej és tejtermékek: joghurtok, sajtok

· zöldségek: burgonya, paprika, póréhagyma

· gyümölcsök: avokádó, körte, aszalt szilva

· hüvelyesek: szójabab, bab, borsó

· diófélék és magvak: makadám, sütőtök, kesudió

A lizin további nagyszerű forrásai némely táplálékkiegészítők. A kínálat széleskörű, mindenki kiválaszthatja a számára legmegfelelőbbet. Az ajánlott napi adag 500 – 1000 milligramm lizin naponta [10].  

 

 

 

 

FORRÁSOK

1. Sugeng MW, Adryani M, Wirjatmadi B. TheEffect of Zinc and Lysine Supplementation on Infection Rate and CD4 Count In ElderlyBiochemPhysiol. 2015;S5.002 

2. Smriga M, Torii K. L-Lysine actslike a partialserotonin receptor 4 antagonist and inhibitsserotonin-mediatedintestinalpathologies and anxiety in ratsProcNatlAcadSci U S A. 2003;100(26):15370-15375. 

3. Smriga M, Ando T, Akutsu M, Furukawa Y, Miwa K, Morinaga Y. Oral treatmentwith L-lysine and L-argininereducesanxiety and basalcortisollevels in healthyhumansBiomedRes. 2007;28(2):85-90.

4. Smriga M, Ghosh S, Mouneimne Y, Pellett PL, Scrimshaw NS. Lysine fortificationreducesanxiety and lessensstress in familymembers in economicallyweakcommunities in Northwest SyriaProcNatlAcadSci U S A. 2004;101(22):8285-8288.

5. Civitelli R, Fedde KN, Harter J, Halstead LR, Gennari C, Avioli LV. Effect of L-lysine on cytosoliccalciumhomeostasis in culturedhumannormalfibroblastsCalcifTissueInt. 1989;45(3):193-197.

6. Civitelli R, Villareal DT, Agnusdei D, Nardi P, Avioli LV, Gennari C. Dietary L-lysine and calciummetabolism in humansNutrition. 1992;8(6):400-405.

7. Yamauchi M, Sricholpech M. Lysine post-translationalmodifications of collagenEssaysBiochem. 2012;52:113-133.

8. Kalogeropoulou D, LaFave L, Schweim K, Gannon MC, Nuttall FQ. Lysine ingestionmarkedlyattenuatestheglucoseresponse to ingestedglucosewithout a change in insulinresponseAm J ClinNutr. 2009;90(2):314-320.

9. Vuvor F, Mohammed H, Ndanu T, Harrison O. Effect of lysine supplementation on hypertensivemen and women in selectedperi-urbancommunity in GhanaBMC Nutr. 2017;3:67. 

10. Chi CC, Wang SH, Delamere FM, Wojnarowska F, Peters MC, Kanjirath PP. Interventionsforprevention of herpes simplexlabialis (coldsores on thelips). CochraneDatabaseSyst Rev. 2015;2015(8):CD010095.

Martina Jackie Žakarovská
Social media manager, Influencer coordinator

Od mala športový nadšenec, milovníčka chutného jedla a tvorby zdravých receptov. Má vyštudovaný bakalársky titul z Vý…