Egyszerű szénhidrátok: Mi a VitarGo, és mik a legnagyobb előnyei?

Egyszerű szénhidrátok: Mi a VitarGo, és mik a legnagyobb előnyei?

Olyan italt keresel, amely gyors energiaellátást biztosít számodra és nem terheli az emésztőrendszert, hogy csúcsteljesítményt nyújthass a sportban akár a természetben, akár az edzőteremben? Ebben a cikkben a VitarGo®-ról lesz szó, amely egyszerű szénhidrátok egyedi forrása, valójában egy magasabb szintje az általánosan elérhető energiaitaloknak, melyek táplálkozás szempontjából nem a legjobb választást jelentik. 

Az edzés utáni idő kétségtelenül az egyik kulcsfontosságú időszak minden tornázó egyén számára, aki szeretne szép alakot felépíteni és egyidejűleg javítani sportteljesítményét. A tápanyagok, melyeket ez időben felveszünk szervezetünkbe, jelentős hatással vannak az általunk kitűzött célok elérésére. Hiszen nem hiába mondják, hogy az alak többnyire a konyhában formálódik. Sokan közületek bizonyára hallottak az úgyn. anabolikus ablakról, arról az arany 60 percről, amikor a tápanyagok minőségének befolyásolnia kell az edzés utáni izomnövekedés stimulációját, a tápanyagok anyagcseréjét és a regenerációt. Ezért sok társaság és táplálékkiegészítők értékesítésével foglalkozó üzlet a reklám keretén belül kihangsúlyozza ezt a problematikát és felhasználják érvelésként termékeik, különösen az egyszerű szénhidrátok, illetve gainerek eladásához, melyek elkészítése anyagilag nem igényes és együtt az eladó nyereségével hozzák a híres „kevés pénzért sok muzsikát“. Mi, a NaMaximum csapata ezt a hozzáállást elfogadhatatlannak tartjuk. Egyrészt azért, mert tudjuk, hogy az anabolikus ablak nem 60 percig, hanem gyakorlatilag 24 órán át tart [1], másrészt azért, mert abszolút prioritásunk az ügyfeleknek csak a legjobb minőségű termékeket hozni, melyek közé a VitarGo® mindenképpen tartozik. 

A múlt század hatvanas éveiben két svéd egyetem tudományos csoportja elkezdett dolgozni a szénhidrátok, illetve ezek készletformája – a glikogén anyagcseréjén [2 - 5]. Már korábban végeztek olyan munkákat, melyekben elemezték a kreatin tulajdonságait, ami napjainkban minden jó sportoló táplálkozásának szerves része. Kutatásaik később szabadalmaztatott termékhez vezettek, egy egyedi sportitalhoz, amely tulajdonságaiban különbözne az általánosan elérhető energiaitaloktól, melyek ugyan a vércukorszint hirtelen emelkedéséhez és ezt követően energiaáramláshoz vezetnek, de hatásuk rövididejű, ezért nem alkalmasak magas intenzitású, hosszú távú edzéseket folytató sportolóknak. Ezen kívül nehezen emészthetők, gyomorbántalmakat, puffadást okoznak, és rehidratációs képességük nem elégséges. Logikus volt tehát olyan termékkel jönni a piacra, amely pontosan ellentétes tulajdonságokkal fog rendelkezni, így jött létre a VitarGo®. 

A VitarGo® egy szabadalmazott szénhidrát-keveréket képvisel, amelyet extrakcióval állítanak elő leggyakrabban kukorica vagy árpakeményítőből. Általánosságban, ami magát a szénhidrát extrakciót illeti, nem számít a keményítő eredete. Beszélhetünk akár burgonyáról, búzáról, rizsről, esetlege a már említett kukoricáról vagy árpáról, a keményítőt így is, úgy is kinyerjük belőle. Ami a keletkezett szénhidrátból az edzés után elfogyasztott glikogén helyettesítésére alkalmas terméket csinálja, maga az extrakciós módszer, ami a VitarGo® esetében ugyanúgy szabadalmaztatott, és úgyn. “handprint” technikával készül. Ennek köszönhetően a VitarGo® alacsony ozmolalitással (egyszerűbben mondva, nem vesz fel szerkezetébe vízfelesleget, és így alacsony a végtérfogata, lehetővé téve az emésztőrendszeren való gyors áthaladást) és erősen elágazó molekuláris szerkezettel rendelkezik [6]. Ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően nem jelent terhet az emésztőrendszer számára és a gyomorban gyorsan feldolgozódik – felszívódása a vérbe, összehasonlítva más forgalmazott termékekkel, kétszer akkora sebességgel történik. Minél gyorsabban jut be a vérbe, annál gyorsabban teszi lehetővé a glikogén pótlását az izmokban és a májban, ami a felépülés szempontjából kulcsfontosságú. Nem is beszélve arról, hogy a kellemetlen hasi fájdalom, puffadás, gázképződés a VitarGo® esetében csak tiszta utópia [7, 8]. 

A gyomor gyors kiürülése és az emésztés a vércukorszint (glikémia) gyors növekedését eredményezi. Ebben a pillanatban érvényesül a fő antikatabolikus hormon, az inzulin hatása, amely specifikus jelátviteli utakon keresztül lehetővé teszi az izomsejtek számára egyrészt a glükóz, aminosavak és más fontos anyagok felvételét, másrészt megakadályozza az intenzív edzést követő fehérjelebomlást. Minél gyorsabban zajlanak le ezek a folyamatok, annál gyorsabb végeredményben a felépülés. Ebből a szempontból a VitarGo® nehezen talál egyenértékű versenytársat. Úgy mutatkozik, hogy a VitarGo® legmegfelelőbb a csak rövid szünettel megszakított edzések alatti teljesítmény javításához. Az egyik publikált tanulmányban három férfi csoport végzett három különböző edzést úgy, hogy teljes izom-glikogén kimerülés álljon be náluk. Ezt követően az első csoport 100 gramm VitarGo® kiegészítőt kapott, a második ugyanannyi maltodextrin-poliszacharidot, a harmadik pedig édesítőszerrel ízesített vizet ivott. Mindhárom csoport kerékpár ergométeren tesztelte teljesítményét 15 perces ciklusokban, kétórás pihenőidővel. A VitarGo®-t szedő csoport a második edzésciklus után jobb eredményeket ért el, mint a másik két csoport és az inzulinszint növekedése körülbelül 1,8-szor nagyobb és gyorsabb volt a maltodextrinnel összehasonlítva [9]. 

A VitarGo® ajánlott egyszeri adagja 30 gramm. Az ajánlott adagot keverd el megközelítőleg 400 milliliter hideg vízben vagy kedvenc italodban. Javasolt fogyasztani vagy 30 perccel edzés előtt, hosszú tréningek alatt edzés közbeni kiegészítőként, vagy 10 percen belül az edzés befejeztével. A VitarGo® különféle módon használható az étrendben. Népszerű palacsinták, gabonapelyhek, zabpehely vagy sütemények részeként, de úgyszintén nagyszerűen kiegészít sportitalokat és géleket. Ha kreatint szedsz, javasoljuk, hogy fogyaszd őket egyidejűleg tekintettel a már említett inzulinszekréció növekedésére, amely javítja az izomzatba való beépülést azáltal, hogy stimulálja a megfelelő sejttranszportereket. Ugyanez érvényes abban az esetben is, ha például BCAA-t, esszenciális aminosavakat (EAA), koffeint, L-glutamint, elektrolitokat vagy karnitint szedsz. 

 

FORRÁSOK

  • Kopunec, S. Anabolické okno po tréningu - zbytočný strašiak alebo čarovnýčas pre svalové prírastky? Prevzaté z: https://fitclan.sk/strava/anabolicke-okno-po-treningu-zbytocny-strasiak-alebo-carovny-cas-pre-svalove-prirastky/
  • Bergstrom, J., Hermansen, L., Hultman, E., & Saltin, B. (1967). Diet, muscle glycogen and physical performance. Acta Physiologica Scandinavica, 71, 140 – 150.
  • Bergstrom, J., & Hultman, E. (1966). Muscle glycogen synthesis after exercise: An enhancing factor localized to the muscle cells in man. Nature, 210, 309 – 310.
  • Bergstrom, J., & Hultman, E. (1967a). A study of the glycogen metabolism during exercise in man. Scandinavian Journal of Clinical and Laboratory Investigation, 19, 218 – 228.
  • Bergstrom, J., & Hultman, E. (1967b). Synthesis of muscle glycogen in man after glucose and fructose infusion. Acta Medica Scandinavica, 182, 93 – 107.
  • Oliver, J. M., Almada, A. L., Eck, L. E. V., et al. (2016). Ingestion of High Molecular Weight Carbohydrate Enhances Subsequent Repeated Maximal Power: A Randomized Controlled Trial. Plos One, 11(9).
  • J. B. Leiper, K. Piehl Aulin, K. Sö. (2000). Improved Gastric Emptying Rate in Humans of a Unique Glucose Polymer with Gel-forming Properties. Scandinavian Journal of Gastroenterology, 35(11), 1143–1149. 
  • Aulin, K. P., Söderlund, K., & Hultman, E. (2000). Muscle glycogen resynthesis rate in humans after supplementation of drinks containing carbohydrates with low and high molecular masses. European Journal of Applied Physiology, 81(4), 346–351. 
  • Stephens, F. B., Roig, M., Armstrong, G., & Greenhaff, P. L. (2008). Post-exercise ingestion of a unique, high molecular weight glucose polymer solution improves performance during a subsequent bout of cycling exercise. Journal of Sports Sciences, 26(2), 149–154