Minden, amit tudnod kéne a halolaj hatásairól

Minden, amit tudnod kéne a halolaj hatásairól

A mai világban a zsírokat rémisztő dologként tartjuk számon. Meg kell azonban különböztetni, hogy milyen zsírokról van szó és milyen zsírsavakat tartalmaznak. A halolaj az egészségesek közé tartozik, mert sok omega 3 zsírsavat tartalmaz. Mire is jó ez, és hogy használhatjuk ki hatásait szervezetünkre? 

A halolaj valóságosan megelőző hatású számos betegséggel szemben. Szív- és érrendszeri, agyi megbetegedések, ugyanakkor bőrfinomító is, enyhíti a duzzanatokat és nagyszerű terhes nőknél a magzat fejlődéséhez. De van néhány dolog, melyekre oda kell figyelni:

  • Függ attól, hogy milyen halat választasz. A legtöbb omega-3 zsírsav a tengeri halakból nyerhető, például a szardínia és makréla. 

  • Ezek nem egyetlen összetevői a zsíroknak, melyek hasznosak egészségünk számára. Szükséges őket más zsírsavakkal (6,9) kombinálni. 

  • Az Omega-3-at szervezetünk nem tudja előállítani, így táplálékkal vagy táplálékkiegészítőkkel kell pótolni. A halolaj többféle formában is beszerezhető. Mint már említettük, függ attól, hogy milyen halból nyerik, ami befolyásolja az anyagok és tápanyagok teljes mennyiségét. Gyakran előforduló feldolgozás a tabletták vagy folyékony olaj formájában. Az ajánlott mennyiség felnőtt személy számára 4 – 6 gramm omega-3 zsírsav naponta. 

Hol segít?

A halolaj számos jótékony hatással bír, akár az egész immunrendszerre, szívre, erekre, fájdalmas menstruációra vagy fogyásra. Némely előnyöket megvitatjuk az alábbiakban. 

Egészséges erek, egészséges ember 

Úgy mondják, hogy egészségünk általánosságban az érrendszerünk állapotától függ. A megfelelő működéshez az ereknek jó áteresztőképességgel kell rendelkezniük. A halolaj segít megakadályozni a zsírok felhalmozódását az erekben, és ezáltal minimalizálja a szívroham vagy a kardiovaszkuláris betegség kockázatát. Természetesen az A nem működik a B nélkül, így az egészséges táplálkozás az alfa és omega. A dohányzásról pedig szintén le kéne mondanod. 

Agy és koncentráció 

Nehezen tudsz összpontosítani, mert már pár hete „túlórázol“? A halolaj segít visszatérni a jelenbe és javítani a koncentrációt. Beindítja az energiádat és hangulatodat. Azokban az országokban, ahol sok halat fogyasztanak, alacsonyabb a depresszió előfordulása. 

A halolaj lebontja a felesleges zsírokat...?

Hogy halolajat fogyasztasz, hasznos lesz a fogyásnál is. Segít a zsírégetésben fizikai erőfeszítés során. Hogy lehetséges ez? Megint az omega-3 zsírsavak tehetnek erről, mert edzés közben több vért pumpálnak az izmokba. 

A halolajnak sok pozitív aspektusa van, de érvényes a szabály, mindent mértékkel.  Táplálékkiegészítők szedésekor mindig kérdezd meg az adagolást és a lehetséges mellékhatásokat.

Vladimír Roško
Product development / Graphic Designer / Marketing management

Som zanietený študent života, zdravého pohybu, zdravého mentálneho nastavenia a motivácie, silových športov, milovník hudobný…