Protein, mint titkos fegyver a fogyásban

Protein, mint titkos fegyver a fogyásban

Valószínűleg tudod, hogy ha izomtömeget szeretnél felszedni, akkor elegendő mennyiségű  fehérjét kell fogyasztanod. De azt is tudtad, hogy a bevitelük akkor is ugyanolyan fontos, ha fogyni szeretnél? A jelenlegi tudományos tanulmányok ugyanis rámutatnak arra a tényre, hogy a magas proteintartalmú diéta az alacsony proteintartalmúval összehasonlítva nagyobb testzsír veszteséghez vezet [1]. Nem függ a kortól és attól, hogy húsevő vagy vegetáriánus vagy, a megfelelő mennyiségű minőségi fehérjeellátás prioritásaid egyike kellene, hogy legyen minden körülmények között, és ez alól nincs kizárva a fenntartható súlyveszteség sem. 


Kezdetben jegyezzünk meg egy nagyon fontos dolgot – teljesen mindegy, hogy végül is milyen diétába kezdesz. Mindig két ellentétes parton mozgunk – ez pedig az energia-felvétel és energia-leadás. Az összes többi már alapvető matematika. Ha szeretnél felszedni, akkor a bevitelnek magasabbnak kell lennie, mint a leadásnak. Ha meg akarod tartani a súlyodat, akkor ebben az esetben a mérlegnek egyensúlyban kell lenni. Viszont ha fogyni szeretnél, akkor a leadásnak kell nagyobbnak lennie, mint a felvételnek. A diéták ebből az egyszerű koncepcióból indulnak ki és azon alapulnak, hogy csökkentik a felvett kalóriamennyiséget és ezzel a testsúly csökkenéséhez vezetnek. Azonban a proteinek ebben az eljárásban megingathatatlan helyet foglalnak el: 

 • A magas fehérjetartalmú diéta elegendő építőelemet - aminosavakat nyújt, amelyekre testednek szüksége van az izomtömeg építéséhez és fenntartásához. Minél több izomtömeggel rendelkezel, annál több kalóriát égetsz el a nap folyamán. Nem is beszélve arról, hogy a fizikailag erőteljesebb egyén sokkal magasabb teljesítményre képes, és ezzel nagyobb energia-leadást tud elérni. 
 • Összehasonlítva más makrotápanyagokkal (szénhidrátokkalzsírokkal) a fehérjéknek van a legmagasabb termikus hatásuk. Ez azt jelenti, hogy a fehérjék formájában felvett összes kalóriamennyiségből egészen 25 – 30 százalék felhasználódik az emésztés során. Összevetve az 5 százalékkal (zsírok), illetve a 10 – 15 százalékkal (szénhidrátok) jelentős különbségről van szó. 
 • A tanulmányok azt is kimutatják, hogy a magas proteintartalmú diéta segít az étvágy elnyomásában, és hosszútávon fenntarthatóbb, mint más diéta típusok [2, 3]. És minden táplálkozási szaktanácsadó megmondja, hogy a legjobb diéta az, amelyben kitartó tudsz maradni. 
 • A fehérjék segítenek a fogyásban azzal is, hogy a vércukorszintet megtartják a normál tartományban, aminek köszönhetően a farkaséhség rohamok nem támadnak le olyan gyorsan, különösen a csökkentett kalória-bevitel időszakában [4, 5].

Mire gondoltunk, amikor a magas proteintartalmú diétáról beszélünk? 

Ez megközelítőleg 1.3 – 2.3 gramm fehérje fogyasztás testtömeg-kilogrammonként. Más szavakkal a napi kalória-bevitel megközelítőleg 25 – 45 százalékát a fehérjék teszik ki [6]. Ez a  skála abból adódik, hogy figyelembe vesszük az adott egyén fizikai aktivitását, valamint a testfelépítését és céljait. Abban az esetben, ha Te egy rendszeresen edző egyén vagy, esetleg agresszívabb fogyással próbálkozol (a szokásos napi kalória-bevitel csökkentése legalább 20 százalékkal), akkor a napi ajánlott fehérjebevitel felső határán kellene mozognod. A többieknek ebben a tekintetben nem kell, hogy ilyen szigorúaknak lenni. 

Milyen élelmiszerek a minőségi fehérjék legjobb forrásai? És egyáltalán, mi is a minőség legfontosabb mutatója? Az, hogy tartalmazza az összes aminosavat, melyet testünk önmagában nem képes előállítani, mégpedig elegendő mennyiségben. Részesítsd előnyben azokat a fehérjéket, amelyek könnyen emészthetők, és így emésztőrendszerünk által teljesen felszívódnak. A bőséges kínálatból választjuk a: tojást, tejsavó proteint, marhahúst, halakat és a tenger gyümölcseit (különösen a lazac, makréla, szardínia, garnélarák), csirkehúst. Tekintettel arra, hogy bizonyára vannak köztetek olyanok, akik a vegetáriánus, vegán vagy plant-based táplálékot részesítik előnyben, nekik is választottunk: proteinek (szója vagy borsó), szójatermékek (tempeh, tofu), hüvelyesek, bulgur, quinoa, magvak (chiakender, tökmag, napraforgó). 

Reméljük, hogy egy kicsit megnyitottuk az ajtót a hatékony fogyás világába, és szorítunk, hogy elérd  álmaid alakját, és ehhez hozzájárulnak a mi, Szlovákiában gyártott, megfelelő minőségű és szeretettel készített termékeink is. 

FORRÁSOK

 • Halton, T. L., & Hu, F. B. (2004). The effects of high protein diets on thermogenesis, satiety and weight loss: a critical review. Journal of the American College of Nutrition, 23(5), 373-385.
 • Weigle, D. S., Breen, P. A., Matthys, C. C., Callahan, H. S., Meeuws, K. E., Burden, V. R., & Purnell, J. Q. (2005). A high-protein diet induces sustained reductions in appetite, ad libitum caloric intake, and body weight despite compensatory changes in diurnal plasma leptin and ghrelin concentrations. The American Journal of Clinical Nutrition, 82(1), 41-48.
 • Helms, E. R., Zinn, C., Rowlands, D. S., Naidoo, R., & Cronin, J. (2015). High-Protein, Low-Fat, Short-Term Diet Results in Less Stress and Fatigue Than Moderate-Protein, Moderate-Fat Diet During Weight Loss in Male Weightlifters: A Pilot Study. International Journal of Sport Nutrition & Exercise Metabolism, 25(2).
 • Westerterp-Plantenga, M. S., Nieuwenhuizen, A., Tome, D., Soenen, S., &Westerterp, K. R. (2009). Dietary protein, weight loss, and weight maintenance. Annual Review of Nutrition, 29, 21-41.
 • Arentson-Lantz, E., Clairmont, S., Paddon-Jones, D., Tremblay, A., &Elango, R. (2015). Protein: A nutrient in focus 1. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 40(8), 755-761.
 • Phillips, S. M. (2014). A brief review of higher dietary protein diets in weight loss: a focus on athletes. Sports Medicine, 44(2), 149-153.
 • Mangels, R. (1999). Protein in the vegan diet. The Vegetarian Resource Group, Nutrition.